Different-strokes.jouwweb.nl
Home » Lesjes » ff denken

ff denkenOm deze les te kunnen maken, moet je wel wat basiskennis hebben van psp en animatieshop om deze les te kunnen maken.

Benodigdheden:
psp en animatieshop
Een leuke tube

Ik maak deze les met de tube van Windel Winnie . Als je een andere tube gebruikt, zul je de les misschien wat moeten aanpassen!
Maak de animatie niet te groot, ander worden de kb's te hoog!
We gaan beginnen, succes!!

Stap 1
Open de tube in psp en open een transparante afbeelding hoogte en breedte 250 pixels. Kopieer en plak de tube in deze afbeelding. Zet de tube onderin het midden van de afbeelding. Open het palet lagen. Verwijder de onderste lege laag, door er met rechts op te klikken en in het menu op: verwijderen te klikken. Klik met rechts op de laag van de tube en klik in het menu op: dupliceren. Klik met rechts op de onderste laag en klik in het menu op: naam veranderen. Verander de naam in: tube1. Verander de naam van de laag erboven in: tube2. Zet de laag: tube2 dicht en klik op de laag: tube1. Selecteer en draai het hoofd samen met het handje een klein stukje naar links met het vervormingstool, beschreven in de basisles: draaien met vervorming. Als je dit gedaan hebt, zie je, als je in het palet lagen tube2 open en dicht klikt, dit:


afb1
Ga naar: lagen-nieuwe rasterlaag en klik op ok. Schuif deze laag naar boven in het palet lagen en verander de naam in: tekstwolk. Klik op het tool: basisvormen en zet de instelling zo:


afb2
Klik in de afbeelding rechts bovenin en hou de muis ingedrukt en schuif deze helemaal naar links en naar onder, tot ongeveer halverwege het klepje van het petje en laat de muis los. Ik heb dit:


afb3
Ga naar: afbeelding-spiegelen en de tekstwolk heeft zich omgedraaid. Klik in het palet lagen op tube1 en dupliceer deze. Klik de laag tube2 dicht. Neem het tool: kloonpenseel met deze instelling:


afb4
Ga naar: beeld-1 maal inzoomen en klik met rechts net onder het linker oog in het 'witte" gedeelte. Klik nu met links een aantal keren op het zwart in het oog, zodat dit verdwijnt. Zet de grootte bij de instelling van het kloonpenseel op 8 en zet de muis in de afbeelding op het zwart in het rechteroog en klik met rechts. Klik nu eenmaal met links in het linker oog, rechts net boven het neusje, zodat hij naar het onderste wolkje van de tekstwolk kijkt. Bewerk het rechteroog op dezelfde manier. Ik heb nu dit:


afb5
Klik in het palet lagen op tube2 en bewerk daarin de ogen op dezelfde manier als bij tube 1, zodat hij naar het tweede wolkje van de tekstwolk kijkt. Dupliceer deze laag en selecteer en draai het hoofd en handje weer een stukje naar links, zodat hij nog iets meer omhoog kijkt, naar het derde wolkje. Dupliceer deze laag en zet de ogen met het kloonpenseel, zoals eerder beschreven nu zo, dat hij naar boven kijkt. Als je nu alle lagen van de tube dichtzet en vanaf de onderste 1 voor 1 opent, zie je dit:


afb6

Stap2
Open palet lagen en verander de namen van de lagen van de tubes even van onder naar boven in: tube 1 t/m 5. Klik op de laag tekstwolk en dupliceer deze laag 3 keer. Verander de namen van deze lagen in: tekstwolk 1 t/m 4. Zet nu alle lagen dicht, maar laat de lagen: tube2 en tekstwolk1 open. Maak de laag: tekstwolk1 actief, door er op te klikken. Neem het tool: wisser met deze instelling:


afb7
Wis de tekstwolk weg op het onderste wolkje na. Klik in het palet lagen met rechts op de laag: tube2 en klik in het menu op samenvoegen-zichtbare lagen samenvoegen. Sluit deze laag en zet de lagen: tube3 en tekstwolk2 open en maak de laag tekstwolk2 actief. Neem de wisser weer en wis alles weg behalve de onderste 2 wolkjes. Klik weer met rechts op de laag:tube3 en voeg de lagen zichtbaar samen. Sluit deze laag en open de lagen: tube4 en tekstwolk3 en maak de laag tekstwolk3 actief. Neem weer de wisser en wis nu alleen de grootste wolk weg. Zet de grootte van de wisser bij de instelling eventueel kleiner. Klik met rechts op de laag tube4 en voeg deze lagen zichtbaar samen. Sluit deze laag en zet de lagen: tube5 en tekstwolk4 open en maak de laag tekstwolk4 actief. Zet de voorgrond en achtergrondkleur op een leuke kleur of verloop voor de tekst in de tekstwolk en klik op de tool: tekst. Let op: zwevend aangevinkt! Neem een leuk font en typ je tekst. Gebruik eventueel nog een afschuining binnen of een slagschaduw en ga naar: selectie-niets selecteren. Klik in het palet lagen met rechts op de laag: tube5 en voeg de lagen zichtbaar samen. Er staan nu nog 5 lagen in het palet lagen. Open alle lagen en ga naar: bestand-opslaan als en sla het bestand op als psp bestand.

Stap 3
Open animatieshop en open daarin het psp bestand wat je net opgeslagen hebt. Ga naar beeld: normaal beeld en je ziet de 5 frames. Klik met rechts op de frames en klik in het menu op: eigenschappen voor frame en verander de tijd weergeven: Bij frame 1 en 5 in 150 en bij de frames 2, 3 en 4 in 50. Ga naar beeld: animatie en je kan je animatie bekijken. Ben je tevreden, ga dan naar: bestand-opslaan als en sla je bestand op als gif bestand.


Dit is de basis van deze animatieles, maar als je je fantasie gebruikt, kan je er meer van maken! Kijk hieronder maar: ik heb het filter KPT Goo erbij gebruikt, 2 mondjes van een ander plaatje af gekopieert en geplakt, een knipoogje erin, enz.


Nog een voorbeeld: