Different-strokes.jouwweb.nl
Home » Lesjes » Glitterles

Glitterles

Om deze les te kunnen maken, moet je wel wat basiskennis hebben van psp en animatieshop. 
Bij basislessen staan lessen, waarin handelingen staan beschreven, die je eventueel nodig hebt, om deze les te kunnen maken.

Benodigdheden:
psp en animatieshop

We gaan beginnen, succes!!

Stap 1
Open een nieuwe afbeelding, transparant, breedte en hoogte 300 pixels en verander de naam van deze laag in: ster-tekst.
Zet de voorgrondkleur op zwart en de achtergrondkleur dicht.
Neem je gereedschap: basisvormen en zoek een ster uit, ik neem ster 4. Zet de instelling zo:
Alleen anti-alias aangevinkt en de breedte van de lijn op 5. Trek nu de ster op je afbeelding van re-boven naar li-onder.
Neem het gereedschap: toverstaf en klik in de ster, zodat de binnenkant geselecteerd wordt. Ga naar: selectie-wijzigen-selectie uitbreiden en zet dit op 2. Voeg een nieuwe laag toe, verander de naam van deze laag in: achtergrond en schuif deze in het palet lagen naar onderen. Vul deze laag met het gereedschap: vlakvulling in een mooie kerstkleur of verloop. Selectie-niets selecteren. Maak de laag: ster-tekst weer actief en zet de voorgrondkleur dicht en de achtergrondkleur op zwart. Neem het gereedschap: tekst, instelling op zwevend en zet de tekst die je wil, op dezelfde laag als de ster. Selectie-niets selecteren.
Ik heb nu dit op 2 lagen: achtergrond en ster-tekst:

Stap 2
Maak de laag: ster-tekst actief en ga naar: selectie-alles selecteren. Neem het gereedschap: toverstaf en klik op de ster. Nu is de ster en de tekst geselecteerd. Voeg een nieuwe laag toe en verander de naam van deze laag in: ster-tekst2. Zet de voorgrondkleur op wit en de achtegrondkleur op geel. Zet hierna de voorgrondkleur op verloop en zet de instelling zo:

Neem het gereedschap: vlakvulling en vul nu de geselecteerde ster en tekst met het verloop. Selectie-niets selecteren. De laag ster-tekst hebben we niet meer nodig, klik met rechts op deze laag in het palet lagen en klik op: verwijderen.
Maak de laag: ster-tekst2 actief en ga naar: effecten-3D effecten-afschuining binnen, met deze instelling:

Stap 3
Dupliceer deze laag nu 3 keer, zodat je 4 lagen hebt van ster-tekst2. Zet de bovenste 2 lagen dicht en maak de onderste laag van deze 4 actief. Neem het gereedschap: toverstaf en klik in het transparante gedeelte buiten de ster. (Kijk goed of alles geselecteerd is, druk anders de shiftknop op het toetsen bord in en klik in het gedeelte wat nog niet geselecteerd is) Ga naar: selectie-selectie omkeren en de omtrek van de ster is geselecteerd. *Ga naar: effecten-textuureffecten- mozaïek antiek met deze instelling:

Zet de laag achtergrond dicht en voeg de 2 lagen die open staan zichtbaar samen. Zet deze laag dicht en de bovenste 2 lagen open en herhaal vanaf * maar verander bij de instelling van het effect mozaïek antiek, de dekking van voeg in 4. Selectie-niets selecteren. Dupliceer de laag: achtergrond.
Er staan nu 4 lagen in het palet lagen: 2 keer achtergrond en 2 keer samengevoegd(ster-tekst2). Zet 1 laag achtergrond en 1 laag samengevoegd open en de andere 2 lagen dicht. Voeg deze lagen zichtbaar samen. Zet deze laag dicht en zet de andere 2 open en voeg deze ook zichtbaar samen. Er zijn nu 2 lagen over zet deze allebei open en sla het op als psp bestand.

Stap 4
Open animatieshop en open daarin het psp bestand, wat je net opgeslagen hebt. Ga naar: bewerken-alles selecteren en klik met rechts in een frame en klik in het menu op: eigenschappen voor frame en verander de tijd weergeven naar 20. Ga naar: beeld-animatie en je kunt je animatie bekijken. Ben je tevreden, sla hem dan op als gif bestand.

 

Nog een voorbeeld:

Voor oud en nieuw: dekking van voeg op een hoger getal zetten.

Voor sterretjes: