Different-strokes.jouwweb.nl
Home » Lesjes » Globe (herfst)

Globe (herfst)


Om deze les te kunnen maken, moet je wel wat basiskennis hebben van psp en animatieshop 

om deze les te maken.

Benodigdheden:
psp en animatieshop
Een plaatje

Maak de animatie niet groot, anders worden de kb's te hoog!

We gaan beginnen, succes!!

Stap 1
Open je plaatje in psp en open een nieuwe afbeelding hoogte en breedte 300 pixels en transparant. Klik in het palet lagen met rechts op de laag en verander de naam van deze laag in: globe.
Neem het tool: selectie, selectietype:cirkel, doezelen:0. Trek een cirkel, die ongeveer 2/3 van de afbeelding groot is. (Kijk voor de grote bij afb3) Ga naar: effecten-3D effecten-gestansts, met deze instelling:


afb1

Laat de selectie staan. Ga naar: selectie-selectie omkeren. Ga naar het plaatje en klik met rechts op de blauwe balk en klik op: kopiëren. Ga weer terug naar de afbeelding en klik met rechts op de blauwe balk en klik op: plakken als nieuwe laag. Schuif in het palet lagen deze laag onder de laag: globe en klik met rechts op de laag van het plaatje en verander de naam in: plaatje. Verschuif in de afbeelding met het tool: verplaatsing, het plaatje zo, dat hij mooi in de globe past. Vergroot of verklein hem eventueel. Zorg dat de laag: plaatje actief is en ga naar: bewerken-wissen. Nu heeft het plaatje de vorm van de globe. 
Ga naar: lagen-nieuwe rasterlaag en klik in het venster op: ja. Ga naar selectie: selectie omkeren. Schuif deze laag in het palet lagen boven de laag: globe en zorg dat deze actief is. Verander de voorgrondkleur in wit en neem het tool: penseel, met deze instelling:

afb2
En trek met het penseel een lijntje op deze manier:


afb3
Ga naar: effecten-onscherpte-gaussiaanse vervaging en zet het bereik op: 8. Ga naar: selectie-niets selecteren. Ga naar het palet lagen en zet de laag: plaatje dicht en klik met rechts op de laag: globe en voeg de lagen: zichtbaar samen. Verander de naam van deze laag weer in: globe. Zet de laag: plaatje weer open.

Stap 2
Zet de voorgrondkleur op een donkere kleur uit het plaatje en de achtergrondkleur op een lichte kleur of verloop uit het plaatje. Neem het tool: tekst en typ je naam met een lettertype, waarvan de onder en bovenkant gelijk zijn. Gebruik eventueel hoofdletters. Spatiëring tekenpaar kun je verhogen, zodat de letters wat dichter bij elkaar komen. Zwevend aangevinkt. Ga naar selectie-laag van maken. Schuif, in het palet lagen, deze laag helemaal naar boven en noem deze laag: naam. Neem het tool: vervorming en schuif aan beide kanten, met de vierkantjes aan de zijkant, de naam ongeveer 1/3 naar het midden.Ga naar: effecten-verscherpen-verscherpen. Zet de naam met het tool: verplaatsing zo onder de globe, alsof de globe in de naam valt. Ga naar: effecten-3D effecten-afschuining binnen met deze instelling:

afb4
Ga naar: effecten-3 D effecten-slagschaduw met deze instelling:

afb5
Zet de kleur op een donkere kleur uit het plaatje of op zwart.

Stap 3
Ga naar het palet lagen en klik met rechts op de laag: plaatje en klik in het menu op: dupliceren.
Sluit de laag: kopie van plaatje en maak de laag: plaatje actief. Neem het tool toverstaf en klik naast het plaatje in het transparante gedeelte. Ga naar: selectie-selectie omkeren en het plaatje is geselecteerd. *Neem het tool: pipet en klik er  een herfstkleur, uit het plaatje, mee aan. Dit is nu de voorgrondkleur. Neem het tool: airbrush met deze instelling:

afb6
Klik 1 keer ongeveer in het midden van het plaatje. Herhaal in hetzelfde plaatje vanaf* nog 2 keer, maar dan 2 keer met een andere herfstkleur.
Maak de laag: kopie van plaatje open en actief en herhaal op dit plaatje vanaf*. Ga naar: selectie-niets selecteren.
Klik met rechts op de laag: globe en dupliceer deze, doe dit ook bij de laag: naam. Nu staan er 6 lagen in het palet lagen:
-kopie van naam
-naam
-kopie van globe
-globe
-kopie van plaatje
-plaatje
Sluit alle kopielagen en klik met rechts op een open laag en klik in het menu op: samenvoegen-zichtbare lagen samenvoegen. Sluit deze samengevoegde laag en maak de overige lagen open. Klik met rechts op een open laag en voeg ook dezezichtbaar samen. Er zijn nu 2 lagen over in het palet lagen. Zet allebei de lagen open. Neem het tool: bijsnijden en snij het overbodige transparante gebied weg en sla het op als psp bestand.

Stap 4
Open animatieshop en open daarin het psp bestand. Ga naar: beeld-normaal beeld en de 2 frames worden zichtbaar. Ga naar: bewerken-alle selecteren.  Klik met rechts in een frame en klik in het menu op: eigenschappen voor frame en zet de tijd weergeven op: 35. Ga naar: beeld-animatie en je kunt de animatie bekijken. Ben je tevreden, sla het dan op als gif bestand.