Different-strokes.jouwweb.nl
Home » Lesjes » Ommetje

OmmetjeOm deze les te kunnen maken, moet je wel een beetje de weg weten in psp en animatieshop, die je moet weten om deze les te kunnen maken.

Benodigdheden:
psp en animatieshop
Een leuke tube
Het filter: Ulead Gif-X (zie les Ulead Gif-X effect)

We gaan beginnen, succes!!

Stap 1
Open een nieuwe transparante afbeelding, hoogte en breedte 200 pixels. Open de tube die je wilt gebruiken. Zet de voorgrondkleur op verloop en gebruik deze instelling:


afb1
Zet het verloop op een leuke kleur die bij je tube past en vul met het tool vlakvuklling de nieuwe afbeelding ermee. Zet de voor- en achtergrondkleur op leuke kleuren of verloop voor de tekst. Klik op het tool tekst, klik in de afbeelding en schrijf in het venster met een leuk font de tekst. Zet de instelling op zwevend. Hou de tekst erg klein, want hij wordt straks groter! Zet de tekst in het midden en op ongeveer de hoogte aangegeven op afbeelding 2. Ga naar: selectie-niets selecteren. Ik heb dit:


afb2

Stap2
De tekst staat op dezelfde laag als de achtergrond. Ga naar effecten-insteekfilters-Ulead effects- Gif-X met deze instelling:


afb3
Vink alleen: fit background aan. (1) Klik op de instelling 3 D Map. (2) Zet het aantal frames op 7. (3) Klik op het blauwe ruitje, terwijl het eerste frame op 1 staat (als het ruitje al blauw is, verandert er niets). (4) Verander het getal naar 0. (5) Klik op dit ruitje, deze wordt blauw en het frame gaat naar 7 en verander het getal bij 4 naar 0. (6) Klik hierop om te kijken of de animatie goed is.(7) Is dit zo klik dan op save. Dan verschijnt er een venster, zet de instelling zo:


Afb4 
En sla de animatie ergens op, zodat je hem weer terug kan vinden.

Stap3
Open animatieshop en open daarin de animatie, die je net opgeslagen hebt. Ga naar: beeld-normaal beeld en je ziet 7 frames van de animatie. Frame 1 en 7 zijn hetzelfde, dus verwijder frame 7 door er met rechts op te klikken en dan in het menu op verwijderen te klikken. Klik met rechts op een frame, waarin de tekst duidelijk te zien is en klik in het menu op: frames exporteren naar psp. psp opent nu met het frame van de animatie.Ga even terug naar animatieshop en klik met rechts in hetzelfde frame en klik in het menu op: koppeling met het geëxporteerde frame verbreken. Ga weer naar psp.

Stap4
Maak de tube actief en ga naar: bewerken-kopiëren. Maak de afbeelding van het frame actief en ga naar: bewerken plakken als nieuwe laag. Ga naar: afbeelding-formaat wijzigen en verklein de tube zoveel als nodig, formaat van alle lagen niet aangevinkt. Zet de tube met het verplaatsings tool boven de tekst in het midden en verschuif hem dan een heel klein stukje meer naar links. Open het palet lagen en klik met rechts op de laag van de tube en klik in het menu op: dupliceren. Doe dit nog een keer, zodat je 3 lagen van de tube hebt. Klik met rechts op de onderste laag van de tube en verander de naam naar 1. Doe dit ook met de andere 2 lagen van de tube, maar verander de naam in 2 en 3. Zet laag 3 dicht en schuif in de afbeelding tube 2 en héél klein stukje omhoog en naar rechts. Open laag 3 schuif deze nog iets meer als laag 2 naar boven en rechts. Klik in het palet lagen met rechts op laag 3 en klik in het menu op dupliceren. *Klik met rechts op laag 2 en klik weer op dupliceren en schuif de laag: kopie van 2 helemaal naar boven. Herhaal vanaf * met laag 1. Het palet lagen ziet er bij mij zo uit:


Afb5 
*Klik in het palet lagen op laag: kopie van 1, zodat deze actief is. Ga naar: afbeelding-spiegelen. Herhaal vanaf* met laag: kopie van 2 en 3. Mijn afbeelding ziet er nu zo uit:


Afb6 
Klik in het palet lagen met rechts op de onderste laag en klik in het menu op: verwijderen. Zorg dat alle lagen open staan en ga naar: bestand-opslaan als en sla het bestand op als psp.

Stap5
Open animatieshop, daarin staat nog de animatie van het filter Gif-X, deze noemen we animatie 1. Open ook het psp bestand, wat je net opgeslagen hebt (dit is animatie 2) en ga naar: beeld-normaal beeld en dan naar: bewerken-alles selecteren. Maak animatie 1 actief door er op te klikken en ga naar: bewerken alles selecteren. Zorg nu dat bij allebei de animaties de eerste frames vooraan staan. Klik op de vlinder in het eerste frame van animatie 2, houdt de muis ingedrukt en schuif de vlinder naar de goede plaats in het eerste frame van animatie 1. Staat hij op de goede plaats, laat dan de muis los en alle vlinders staan nu in de frames van animatie 1 erbij. Ga naar: Beeld-animatie en kijk of de animatie goed is. Ben je tevreden, ga dan naar: bestand-opslaan als en sla de animatie op als gifbestand.

Ook bij deze les zijn er heel veel mogelijkheden door een andere tube te gebruiken en deze bv te laten springen, rollen, rijden, vliegen, enz enz.