Different-strokes.jouwweb.nl
Home » Lesjes » Oud & Nieuw

Oud & Nieuw

Oud en Nieuw

 

Om deze les te kunnen maken, moet je wel een beetje de weg weten in psp en animatieshop. 
Bij basislessen staan lessen, waarin handelingen staan beschreven, die je moet weten om deze les te kunnen maken.

Benodigdheden: 
Tube van de klok (staat bij bestanden)
Filter Ulead GIF-X.
Op deze site kun je het fiter downloaden en staan er meer lessen en uitleg van dit filter. Het is wel in het engels: Klik hier . Dit is een trialversie, om die trial te verwijderen staat er een patch bij bestanden.
(Filters van Ulead kunnen moeilijk samen werken, ze storen elkaar. Installeer deze filters daarom nooit in dezelfde map, maar maak een aparte map voor een nieuw filter van Ulead.) 
Installeer dit filter in de plugin map(insteekfilter map) in psp, zet de patch in de map van het Ulead Gif-X filter en klik op apply.
Het filter heeft heel veel mogelijkheden en effecten. Dit kan ik niet allemaal in één les behandelen. Dus kun je zelf verder met het filter "spelen".(zie ook: les Ulead Giff-X efect)

Het filter werkt niet op een achtergrond.

We gaan beginnen. Succes!
Ik hou de animatie klein, zodat ook de kb's laag blijven.

Stap1
Open de tube van de klok in psp, dit zijn 2 lagen. Neem het gereedschap: toverstaf en selecteer het transparante gebied buiten de klok. Selectie-selectie omkeren. Maak een nieuwe laag en schuif deze in het palet lagen naar onderen en maak deze actief. Vul deze laag met de kleur zwart, dus alleen de klokachtergrond wordt zwart. Selectie-niets selecteren. Neem het tekstgereedschap (instelling zwevend) en typ, met een kleur/verloop en lettertype wat past bij de klok, je naam. Pas eventueel een slagschaduw of afschuining binnen toe. Zet de naam in het midden van de klok net onder de wijzers. Selectie-niets selecteren en de naam staat op de zwarte achtergrond. Ik heb nu dit:

afb1

Stap2
Laat de onderste laag (de zwarte achtergrond) actief en ga naar: effecten-insteekfilters en zoek: Ulead Effects-Giff-X. Klik bovenin het filter op: Light. Nu komt dit scherm:

afb2
Kilik op: Gallery(1) en er verschijnt een nieuw scherm, klik daarin op vuurwerk3 en op OK. Zet het aantal frames(2) op 10. Klik op save(3) en er verschijnt weer een nieuw scherm. Zet de instelling zo:

afb3
En sla de animatie ergens op, waar je het weer terug kan vinden. Er komt nu een grijs vlak en als dat weg is, is de animatie opgeslagen. Klik dan op cancel(4) en het filter sluit.

Stap3
Verwijder nu de onderste laag in het palet lagen(de zwarte achtergrond). Dupliceer de bovenste laag(de laag met beide wijzers op 12) 7 keer, zodat je in het totaal 9 lagen hebt. Zet alle lagen open en sla dit op als psp bestand.

stap4
Open animatieshop en open daarin de animatie van het vuurwerk van het filter Giff-X, die je opgeslagen hebt. Ga naar: beeld-normaal beeld en je ziet de 10 frames. Verwijder hiervan het eerste frame, door met rechts op het frame te klikken en op verwijderen te klikken. Er zijn nu 9 frames over. Ga naar: bewerken-alles selecteren.
Open het psp bestand van de klok, wat je net opgeslagen hebt. Ga naar: beeld- normaal beeld en naar: bewerken-alles selecteren. Zet de animatie van de klok onder de animatie van het vuurwerk en zorg dat bij allebei de animaties het eerste frame vooraan staat. Zet de muis in het frame van de klok en sleep de klok met ingedrukte muis naar het eerste frame van de zwarte achtergrond. Zet hem precies op de achtergrond en laat de muis los. Nu staan op alle achtergronden de klokken erbij en de animatie van de klok is leeg, deze kan je afsluiten.
Ga naar: bewerken-niets selecteren. *Klik met rechts in het eerste frame en klik in het venster op: eigenschappen voor frame en zet de tijd weergevn op 100. Herhaal vanaf*  voor de volgende frames maar zet de tijd weergeven van: 
-frame2 op 10  -frame3 op 20  -frame4 op 30  -frame5 op 40  -frame6 op 55  -frame7 op 70  -frame8 op 85  -frame9 op 100
Ga naar: beeld-animatie en je kunt je animatie bekijken. Ben je tevreden sla hem dan op als gif bestand.