Different-strokes.jouwweb.nl
Home » Lesjes » Sterren opdracht

Sterren opdracht

Sterrentag

Om deze les te kunnen maken, moet je wel wat basiskennis hebben van psp en animatieshop. 
Bij basislessen staan lessen, waarin handelingen staan beschreven, die je eventueel nodig hebt, om deze les te kunnen maken.

Benodigdheden:
psp en animatieshop
Filter visman, hier te downloaden

We gaan beginnen, succes!!


Stap 1
Open een nieuwe transparante afbeelding van hoogte en breedte 50 pixels.
Neem een leuke donkere kleur en vul de afbeelding daarmee.
Ga naar het palet lagen en klik met rechts op deze laag en klik in het menu op: dupliceren, herhaal dit nog 2x, zodat je 4 lagen hebt. Sluit de bovenste 3 lagen en maak de onderste actief.

Stap 2
*Ga naar effecten-insteekfilters en zoek het filter VM Natural en kies: Stardust. Schuif alle schuifjes naar de 255, alleen 'number of spikes' naar 40. Klik op OK. Ga naar: aanpassen-scherpte-verscherpen. Herhaal op de 2de, 3de en 4de laag van af*, maar schuif het schuifje bij 'number of spikes' naar: 80, 120 en 160.

Stap 3
Neem het gereedschap: selectie en zet het selectietype op: cirkel. Ga naar: beeld-zoomen-meer inzoomen en het beeld vergroot, zodat je het beter kan zien. Selecteer nu vanuit het midden de ster. 

Dit is een ingezoomd beeld.
Ga naar: afbeelding-bijsnijden tot selectie en je houd alleen over wat je geselecteerd had. Sla dit op als: ster.psp.

Stap 4 
Open een nieuwe transparante afbeelding met een  hoogte en breedte van 225 bij 100 pixels. Heb je een  lange naam, maak je hem iets breder, heb je een korte naam iets smaller.
Maak een achtergrond op deze laag, die past bij de kleur van de ster. Ik neem een verloop (voor\achtergrondkleur) met de kleur wit erbij en maak een randje eromheen met een andere verloopstijl en geef het een witte slagschaduw.
Ga naar: lagen-nieuwe rasterlaag en klik in het venster op OK. Neem het gereedschap basisvorm en kies een leuke vorm, waar de ster inpast. Ik neem de vorm: starburst 3, alleen anti-alias aanvinken. Zet de achtergrondkleur op dezelfde donkere kleur als de achtergrond van de ster en de voorgrondkleur dicht. Trek een figuur van ongeveer 60 bij 60 pixels, zodat de ster in de vorm past. Zet deze vorm links in het midden van de afbeelding en ga naar het palet lagen. Klik met rechts op deze laag en klik in het menu op; dupliceren. Ga naar: afbeelding-spiegelen. Zet in het palet lagen de onderste laag (achtergrond) dicht en klik met rechts op een van de twee lagen van de basisvormen en klik in het menu op: zichtbaar samenvoegen. Geef de basisvormen een slagschaduw, instelling: -1 horizontaal, 1 verticaal, 100 dekking en vervaging op 0. Ik neem de kleur wit.

Stap 5
Zet nu de tekst in de afbeelding: instelling: maken als selectie, met een leuke bijpassende kleur en een leuk lettertype. Zorg dat de plaatsen waar de sterren moeten komen vrij blijven. Ga naar: selectie-laag maken van selectie en dan weer: selectie-niets selecteren.Geef de tekst dezelfde slagschaduw als de basisvormen. Geef hem nog een slagschaduw, instelling: -2 horizontaal, 2 verticaal, 100 dekking en vervaging op 15. Ik neem de kleur wit. Kopieer deze tekstlaag en verwijder hem! Voeg de andere 2 lagen, de achtergrondlaag en de basisvormen samen.

Stap 6
Open animatieshop. Ga naar: bewerken-plakken als nieuwe animatie. De tekstlaag opent nu, minimaliseer deze voor later. Ga even terug naar psp en kopieer de achtergrondlaag met de basisvormen. Ga weer naar animatieshop: bewerken- plakken als nieuwe animatie. Hierna: bewerken- plakken na actieve frame en doe dit 5 keer, zodat je 6 frames hebt.
Open de ster.psp, klik op het 2de frame, hou shift op het toetsenbord ingedrukt en klik op het 3de frame (Nu zijn frame 2 en 3 geselecteerd). Ga naar: bewerken- kopiëren. Klik in het 4de frame en ga naar: bewerken-plakken na aktieve frame. Ga nu naar: animatie-framevolgorde omkeren. *Dan nu naar: bewerken-alles selecteren. Maak de animatie van de achtergrond actief en ga ook naar: bewerken-alles selecteren. Zet de muis op de ster van het eerste frame en hou de muis ingedrukt. Schuif met ingedrukte muis de ster op de basisvorm van het eerste frame van de achtergrond en als hij goed staat, laat je de muis los. Nu staan alle sterren op de basisvormen. Maak de lege animatie van de sterren actief en ga naar: bewerken-ongedaan maken slepen en de sterren staan erweer. Herhaal nu vanaf * en zet de sterren op de andere basisvorm. Je kan de sterren animatie nu afsluiten.

Stap 7
Vergroot de tekstanimatie, die je had geminimaliseerd. Maak de achtergrond animatie actief en ga naar: bewerken-alles selecteren. Ga naar: bewerken-herhaald plakken. Schuif nu de tekst op dezelfde manier als de sterren in het eerste frame van de achtergrond animatie. Als je de muis loslaat staat in ieder frame de tekst. Ga naar: animatie-eigeschappen voor frame en zet de tijd wergeven op 15. Ga naar: beeld-animatie en je kan de animatie bekijken. Sla hem op als gif bestand.